19.1.06

Iran'in Hakki Iran'a

Nukleer enerji ve silahlar gectigimiz yuzyila damgasini vuran ogelerdi. Butun gelismis ulkelerin nukleer silahlari olmasada, en azindan nukleer enerji santralleri var. Nukleer silahi olmayan Japonya ve Almanya gibi ulkelerin ise bunlari bir kac ay icinde uretebilecek kapasiteleri var. Gelismekte olan ulkeler ise bu trendi biraz gec yakaladi ve nukleer cagin sarkmasini sagladi. Once Kuzey Kore sonra Pakistan ve Hindistan nukleer silahlarina kavustu, simdi ise Iran bu ozel klube girebilmek icin sanci cekiyor.

Enerjinin giderek onem kazandigi gelisen ve buyuyen dunyamizda Turkiye dahil herkesin nukleer enerji opsiyonunu goz onunde bulundurmasi gerekli. Hatta Rusya-Ukrayna arasinda ki dogalgaz krizinden sonra iki kez dusunmesi gerekli. Belki Iran in nukleer amaclarini masumane gormek yanlis olabilir ama Iran da herkes gibi farkinda ki petrol ve dogalgaz rezervleri sonsuz degil.

Iran in yanlisi ise cok kritik bir zamanda cok radikal bir Cumhurbaskani secerek, aciklamalar ve tavirlariyla tansiyonu arttirmis olmasi. Belki A.B.D. nin Irak'da sikistigini, Kuzey Kore ye karsi birsey yapamadigini gorup, firsat bu firsattir diye dusunuyor olabilirler. Unutmamalari gereken sey ise su anda belirsiz bir durumda olsa da seksenlerde oldugu gibi Iran in nukleer kapasite kazanmasina en sert cikan Israil olacaktir ve 1981 de Irak'a yaptigi gibi A.B.D. 'nin onayi ile bu kez Iran in nukleer tesislerini vurabilirler.

Her ne kadar nukleer silah konusundaki cifte standarta karsi ciksamda Iran gibi fanatik ve radikal guclerin iktidarda oldugu bir ulkenin nukleer silah uretme kapasitesini kazanmasi baska ulkeler kadar Turkiyeyi de endiselendirmelidir. Nukleer silah sahibi olmak icin illa A.B.D. nin muttefiki olmak gerekmemelidir, ancak uluslararasi konjokture saygi duymayan ve komsularini tehdit eden bir ulkenin de cizgisini degistirmeden bu hakkini kullanmasi ozellikle menzil icinde ki ulkeler icin cok tehlikeli bir hal alabilir. Bu kucuk ihtimal bile Turkiye'nin nukleer stratejisini, eger varsa tabi, gozden gecirmesini gerektirir.

3 yorum:

Sener Akturk dedi ki...

Endişeden kurtulmanın tek yolu Türkiye'nin 1970'lerden beri ağzında sakız edip bir türlü inşa edemediği nükleer santrallere kavuşmasından geçer. İslam dünyasının en büyük ekonomisi olduğumuz bariz, ekonomimizin hızla büyüdüğü ve büyümeye devam edeceği de tahmin ediliyor, dahası hergün Rusya ve İran'la doğalgaz fiyatı yüzünden, yine Rusya'yla Bakü-Ceyhan petrol boru hattı hüzünden karşı karşıya geliyoruz. Üç, dört nükleer santral hem enerji portföyümüzü çeşitlendirir, böylece kömür-petrol-doğal gaz-hidroelektrik dörtlemesine hepsinden daha çok enerji üreten bir beşinciyi eklemiş oluruz, hem de İran, Rusya, İsrail gibi nükleer silahlara sahip komşu ve çevre ülkeleri Türkiye'ye karşı hasmane bir tutum takınmadan önce iki kere düşünürler. Yanlış anlaşılmasın, nükleer silah yapalım demiyorum. Sadece enerji darboğazından çıkabilmek ve enerji kaynaklarımız çeşitlendirmek için üç-dört santral yapalım diyorum. Zaten orta vadede bu kaçınılmaz çünkü artık her tarafımızı doğalgaz ve petrol boru hatlarıyla, Fırat ve Dicleyi de barajlarla doldurduk, ülkemizin semalarını da kömür dumanları kapladı ama hala enerjiye ihtiyacımız var...

Adsız dedi ki...

enerji portfoyunun cesitlendirilmesi fikrine katilmamak elde degil, bariscil amaclarla nukleer enerji temin edilmesi her ulke gibi turk devletinin de hakki.. bununla birlikte, yap-islet-devret modeli mi yoksa devletin insiyatfi eline alip ozel sektore cesitli ihalelerle mi bu ise girisecegini bekleyip gormek lazim.. hilmi den hala bi ses cikmadi bu konuda, ozellikle rusya ve iran ikilisiyle yasanan kisa sureli kriz ve sonrasinda aleksey miller in turkiye ziyaretinin akabinde bile bu konuya deginmemesi, akp hukumetinin bu konuyu politik ajandasina koymadiginin bir gostergesidir diye dusunuyorum..

ALP ERDOGAN

Adsız dedi ki...

BU ARADA ISRAIL-IRAN GERGINLIGI KONUSUNDA BIR SEY AKLIMA GELDI..

28 MART TAKI SECIMLERDE SARON UN BOSALAN KOLTUGUNA, DISISLERI BAKANI -ESKI MOSSAD AJANI- LIVNI FAVORI GOSTERILIYOR. BILEMIYORUM AMA, BANA GOLDA YI HATIRLATTI BI NEBZE.. NITEKIM, KARA EYLUL UN LIDERINE YAPILAN SUIKAST GIRISIMINDE O DA VARMIS, AYRICA SADDAM IN NUKLEER REAKTORLERININ BOMBALANMASINDA DA ROL OYNAMIS..

ALP ERDOGAN