4.9.06

Ne kendimizi ne de baskalarini aldatmayalim

Bu hafta Turkiye nin cesitli yerlerinde gerceklestirilen, 5 kisinin olumune ve onlarca kisinin yaralanmasina yol acan bombalamalar dunya basininda genis yer buldu. Turk medyasinda ise, artik merkezi bir yonlendirme ile mi yoksa hepsi birden iyi niyetli ama yanlis olan bir sorumlu habercilik ile mi bilemiyorum, bu bombalamalardan sanki hic onemli degilmis gibi bahsedilmiyor.

Sanki bizim gazetelerimiz yazmazsa, yorumcularimiz konusmazsa, dunya basini ve turistler bu saldirilari ciddiye almayacak ve turizm darbe yemeyecek. Halbuki once askeri catismalarla baslayan ve simdi sivillere karsi bombali eylemlerle devam eden bu yeni teror dalgasinin altindaki nedenler derinlemesine tartisilmali, herseye PKK demek yerine gercekten hangi gruplarin bu olaylarin arkasinda olduguna ve PKK ile baglantisi olup olmadigina bakilmali. Eminim emniyet guclerimiz bunlara dikkat ediyordur ama halkimizin da dogru bilgilendirmeye hem hakki, hem de ihtiyaci var. O yuzden ancak anti-demokratik ve 3. dunya ulkelerinde olan bir saflikla, bu eylemleri kucumseyerek, hem kendimizi hem de baskalarini kandirmamiza gerek yok, cunku dunya medyasi ve turistler olaylarin farkinda. Hala bircok turist takdir edilecek bir sekilde tatillerine devam ediyor ve etmeli de, yoksa zaten teroristler amacina ulasmis olur. Ancak medyamiz bu pozitif mesaji vermek yerine hem kendilerini hem de baskalarini kandirmayi tercih ediyorlar.

Eger medyamiz gercekten habercilik sorumlulugu ve etigi ile hareket etmek istiyor ise, bugun Erdogan'in konusmasi ile yaptiklari gibi polemikler ile suni gundem yaratmak yerine gundemde olmasi gereken bu tip konulari hasiralti etmemesi cok daha faydali olacaktir.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Acimazsizca öldüren Teröristlerin adi ve sani olmaz.Terör,Terördür.Amerika isim ayirt etmeden dünyanin neresinde olursa olsun vuruyor.Amac burada halki galyana getirmeden bu isi cözmek.Aslina bakarsan herkes neyin,nerden kaynaklandigini cok iyi biliyor.Ekonomisi,Sosyal durumu ve Askeri son derece teknik donanmis ülkelerde,bu olaylari daha iyi bastirabiliyorlar.Türkiye kendi elindeki imkanlarla bu kadar basarmasi bile büyük bir basaridir.Insanoglu elindeki kiymetin sirrini ancak onu kaybettikten sonra anliyabiliyor.Saygilarimla... Rico.

sscetin dedi ki...

Teror gruplarinin amaclarini, stratejilerini ve propaganda taktiklerini bilmeden onlarla etkili bir sekilde mucadele edemeyiz.
Niye bu insanlar bu orgutlere katiliyor, nicin Kurt kokenlilerin de cokca calistigi Turizm sektorunu hedef aliyorlar? Bunlara sadece askeri ve polisiye tedbirlerle degil, karsi propaganda ve politik olarak nasil karsilik verilebilinir? Iste bu sorular sorulmali.
Senelerdir bizim uyguladigimiz ve simdi A.B.D. nin ortadogu da uyguladigi,vur soru sorma taktiginin ne kadar basarisiz oldugunu hepimiz goruyoruz.
Burada A.B.D. nin dustugu tuzaga dusmenin anlami yok, batakligi kurutmadikca istediginiz kadar sivrisinek oldurun, basarili olamazsiniz. Iste Ocalan Imrali da hapis; teror bitti mi?

Adsız dedi ki...

Önce sizi tanimaktan memnuniyetimi belirtir ve saygilarimi arz ederim.Neden katiliyorlar,4 konu var.1.Ekonomi,insanin isi gücü olsa vakit bulamazlar.2.Kuvvet,Komsularin hicbiri diger komsusunun kendisinden daha güclü olmasini görmek istemez.3.Devlet,Macera Bagimsiz hayalleri pesinde kosmak.4.Egitim,Cahil insani kandirmak cok kolay.Almanyada sosyal faliyetler o kadar cokki kimse kendi rahatligini bozmak istemez.Ne demis atalarimiz,Ac kurt sürüye saldirir.onun icin basina bir coban dikerler.Batakligi kurutmak istiyorsan.1.Sorumluluktan kacmiyacaksin.2.Hangi is olursa olsun,o isi ehline vereceksin.Dünyada hangi yasayi, hangi sistemi getirirsen getir.o Sistemi iyi uygulamadinmi bes para etmez.en kötü sistemi bile uygularsan iyi yönetildiginde verim alirsin.Demekki Türkiyede herkes kendi üstüne düseni ehli olarak dogru dürüst yapmak mecburiyetindedir.Saygilarimla... Rico

Adsız dedi ki...

Ah arkadaslar, hepiniz cok guzel ve dogru seyler yaziyorsunuz. bende fikirlerimi eklemek istiyorum fakat inanilmaz bir zaman kisitlamisi icersindeyim. Turkiye ve bu olaylarda ayni sekilde.VAKIT YOK. nerden baslasak, hangi birine oncelik tanisak.. ulkeler ve insanlar artik bir sirket bazinda isletiliyor. bu yuzden siyasetcilerin herhangi bir seyi cozecegini yada duzeltecegine kesinlikle inanmiyorum. belki sirket ve yatirim danismanlari bu konulari ele almalari gerekiyor. cozum yollari aranirken tabii ki oncelik diplomasi ve demokratinin olmasi gerekiyor, mu acaba ... diplomasinin ve demokrasinin kavram olarak bilinmeyen ve uygulanmayan ulkelerde bu nasil olacak? Terorist askerimizi vururken herhangi bir soru sormuyor, vuruyor. cunku soru soracak, aciklama getirecek vakitleri yok. Serim arkadasimin ne demek istedigini ben anladim fakat o cumleleri okurken icimden soyle diyesim geldi... "oldu, bi de teroristlere piskolog danisman ve rehberlik hizmeti sunalim..."
Serim, bizim soru sorma vur taktigimizin basarisizligin nedeni, avrupanin gozunde insan haklarini ihlal ettigimizi ve kurtleri oldurdugumuzu one surdukleri icin biz yeterince askeri gucumuzu kullanmadik.(ben askerde, yemin toreninde Tug Genaral Selman Paker'in bir cumlesini hatirliyorum, derki " Ulke butunu tehlike altinda olmadigi surece insan haklarina saygiliyiz". biz hala PKK yi bir teror orgutu olarak kabul ettirmekte zorlaniyoruz. peki ettirmek zorunda miyiz? bu bizim ic meselemiz. sinir otesine mi tasiyor, o zaman sinir otesinede mudahale etmeliyiz. A.B.D. sinir otesi degil kita otesi operasyonlari kimseye sormadan yapiyor. Askerimizden haric kaybedecegimiz hic bir sey yok. Canakkale'de Ataturk askerlerimize savasmayi degil, olmeyi emretmistir, ve bu savas tarihe gecmistir. Turkiye'nin tarih yazmasi gerekiyor.... Saygilarimla.

gaykedi dedi ki...

turizmde başka bir tür teröristlerde var

60 YTL' ye Bir Tabak bonfile & İçimizde Patlayan Turizm !

Bodrum’a gitmek üzere uçağın kalkış saatini bekliyordum.. Bir espresso söyledim.. Cıgaramı yaktım.. Espresso* dediğim kahve.. Küçük fincanlarda gelir.. Fincanın ancak yarısını doldurur..Bir dikişte, bilemedin iki dikişte içersin..O sirada benim hesap önüme kondu.. Baktim.. Yarim fincan kahve için benden sekiz buçuk lira isteniyor.. Yani beş yildizli bir otelde içecegin viskiden pahali..Paris’in Charles De Gaulle havaalanında bir Euro’ya satılan (bir lira seksen sekiz kuruş) kahveyi sekiz buçuk liradan satıyoruz.“Çıkın adam soyun bari..” diye homurdana homurdana parayı verdim..

İki gün sonra bu kez İstanbul’dan İzmir’e uçuyordum.. Sabahın erken saati, karnım aç.. Bir sandviç ile bir sallama çay aldım..Yirmi lira uzattım.. Oğlan para üstü olarak yüz elli kuruş verdi.. İçimden “Bir çay bir sandviç on sekiz buçuk lira olamaz..” diye geçirirken avucu açık bekliyorum..Tezgâhtar avucuma para yerine on sekiz buçuk liralık fiş koydu..Bu kez “Çıkın adam soyun bari..” diye homurdanmadım.. Çünkü adam soyma fiili hafif kalacaktı, başka bir şey önersem ters anlaşılacaktı.. Etrafta çocuklar da vardı..Dünyada bir havaalanı kafelerinden daha pahalıya satılan kahve veya çay yoktur.. Rekor bizde.. Sanırım turistler üzerinde de iyi bir etki yapıyor..

Sonuç: Bizim hava meydanlarında yemek yemek uçakla iç hatlarda uçmaktan pahalı.. Bizdeki iki sandviç ile iki çay parasına özel şirketler yolcu uçuruyor..Selahattin Duman

Benimde bu konuyla ilgili aklıma gelen birsey, gecen aylarda Antalya havalimanında avrupalı turistin bir tabak bonfileye 60 YTL verince yanlış hatırlamıyorsam ya avrupa insan hakları mahkemesine başvurması yada başvurma hazırlığı yapması ulusal basında haberdi ! Gaykedi

http://gaykedi.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Aslında Medyanin ulkelerin ekonomisi ve uluslararasi siyaseti icin bir arac niteliginde kullanilmasi yeni degil. 2.Dunya savasinda radyo doneminde bile ulkeler kendi menfaatleri dogrultusunda yaniltici yayin yapmislardir.Her ulkede gorevli etki ajanlarinin ulke medyalarinin bir kisminda para kaynaklari ile ozel haber yaptirdiklarini ve bazi haberleri de yönlendirdeklerini düsünürsek bazi ülkelerin de ulusal menfaatleri dogrultusunda medyalarini kontrol altinda tutmak istemleri normal karsilanmalidir.Yunanistan ile Türkiyenin milli istihbarat teskilatlari karsilikli olarak birbirlerinin ormanlarini yakarken ve bazi binalarini bombalarken her iki ülkenin medyasinin bu haberleri es gecmesi dikkat cekiciydi.Zaten bizim medyamizin neyin haber olup olamayacagi konusunda bilgi ve kültür birikimi olmadigindan en ufak yangin ve patlamayi bile haber yapip yurtdisina pazarlamayi maharet sayan bir savsakligin icindeydi .Bunu artik hukumet kontrol edebiliyor da yayinlatmayabiliyorsa ne mutlu bize..
Bu agustos sonu F1 yarislarinin oldugu gun Yunanistan Mykonos adasindayiz.Türkiye, finalini 1,5 milyar insanin izledigi yarisin sampiyonuna kupayi bilincli ve önceden kararlastilmis bir sekilde KKTC Cumhurbaskani Talat'a verdiriyor.Kıbris Rum yönetimi cok kizgin,medya kanali ile veryansin ediyor.Ertesi gün biz Yunan kanallarinda haberlere göz gezdiriken 2 ayri kanalda Türkiye de bombalama ve orman yangini haberlerinin abartilarak bütün büyük sehirleri kapsadigi ve adeta bütün ege bölgesinin yandigina dair bir harita gösterilerek yabanci turistlerin yabanci dilde sikayetleri ve haykirislari defalarca tekrarlaniyor.
Medyanin ne amacli kullanildigina dair carpici bir ornek vermek istedim.Yarari olmustur insallah !
Sermet Cetin

sscetin dedi ki...

Ben korku yaratilsin, turistler ozellikle kacirilsin demiyorum zaten ama burda turizmi koruyacagiz derken onemli bir sorunumuzu gormezden gelmis oluyoruz. Acaba gercekten bu bombalamalardan, olaydan birkac hafta sonra ateskes ilan eden PKK mi sorumlu yoksa baska gruplar, yeni organizasyonlar mi, bunlari arastirmak lazim. Yani olay haberin verilme seklinden cok incelenmemesi, tartisilmamasi ve analiz edilmemesi.

Sermet Bey medya kontrolu ile ilgili birkac ornek vermis ancak hepimiz biliyoruz ki serbest ve objektif bir medya olmadikca Turkiye gercekten demokratiklesemez. A.B.D. dahil bircok ulke bir kisim medyayi propaganda icin kullanmistir. Irak savasi oncesi soru sormayan A.B.D. medyasi, Irak fiyaskosunun sorumlularindandir. Bush ve takiminin iddalari biraz daha derinine arastirilsa idi acaba bugun Irak faciasi gerceklesirmiydi?

Gun gelir bizim de begenmedigimiz politiklarin ve iktidarlarin masasi olur medya, ki olmustur da. O yuzden hosumuza gitse de gitmese de serbest medyayi talep etmek zorundayiz.