1.3.05

Yeni Hedef: Suriye

Son günlerde Amerikalı yetkililerin açıklamalarına ve Amerikan medyasının yayınlarına baktıgımızda Amerikanın Neo-somurgeci "Ortadogu Projesi" nin yeni ayağı Suriye. Hariri ye yapılan suikast Amerikanın ve Israil in o kadar isine yaradı ki insan icinden acaba onların yardımı veya emri ile mi yapıldı diye merak ediyor. Suriye nin zaten gergin olan su durumda boyle bir harekete kalkısması intihardan baska birsey olamaz.

Oncelikle Amerikanın Suriye yi bombalamadan guvenlikten sorumlu oldugu icin sorumlu tutması sergilenen oyunun belki de en komik yanıydı. Acaba Irak ta daha gecen gun olen 120 kisinin sorumlusu kimdi o zaman? Onların güvenliğinden kim sorumluydu?

Olaydan sonra kamuoyu olusturmak icin hazırlıklar baslatıldı hatta senelerdir suskun bir sekilde Lubnan ı yeniden insa etmeye calısan halk sokaklara dokuldu. Hergun, CNN dahil, butun Amerikan kanallarında Lubnanlıların sokak gosterileri ve Suriyenin isgali anlatiliyor. Bu gosterilerle Ukrayna ve Sirbistan arasinda baglantilar kuruluyor. Kimse Bati Seria dan cekilmesi icin Israil alehtari yapilan gosterileri ve bu gosterilerde yaralananlari kac senedir goruyor mu? Onu birakin Israil isgaline karsi baslatilan intifada terorist bir hareket olarak gosteriliyor. Simdi 15 senedir ses cikarmadigi isgalci Suriye ye karsi dunya ayaga kaldiriliyor, bir an once askerlerini cekmesi icin tehdit ediliyor.

Oyunun ikinci komik bolumu de bu. Lubnan 10 yıl suren kanlı ic savasını bitirmek icin Suriye ordusunu ulkeye davet etmis ve ancak Suriye ulkedeki asayisi saglayabilmistir. Lubnan ın ne duzgun bir ordusu ne de guclu bir devlet yapısı var. Ulkenin en guclu kurumu güney Lubnan da egemenliğini kurmus ve devlet icinde devlet olan Hizbullah. Kimse Lubnan da guclukle kurulmus gucler dengesinin nasıl etkileneceğini ve guvenliği kimin saglayacağını sormuyor. Acaba Suriye çıksında ben mi giriyim diyor Amerika ama o kadar askeri de yok, Irak a zor yetisiyor.

Hepimiz bu oyunda yeni bir sahneye sahit oluyoruz simdi komik buldugumuz anektodlar ve gerekceler yakında bir Irak gibi bir trajediye daha donusebilir. Kimse Suriye deki rejimi savunmuyor ama yeni bir bakıs acısı getiren, rasyonel biri olduguna inandıgım Basar Esad a da kimse zaman tanımıyor ve Suriye hukumeti icindeki radikal gruplara boylece prim veriliyor.

Yine savas çiğirtkanlığı, yine çifte standart ve yine yanlı propaganda. "Ortadogu Projesi" ortalığı daha çok karıştıracağa benziyor ve Turkiyenin bu yeni tabloda ki rolü, özellikle son gelişmelerden sonra, tehlikeli bir sekilde belirsiz.

2 yorum:

sscetin dedi ki...

Bu konuda sonradan The Guardian gazetesinde Patrick Seale imzali guzel bir yazi gordum. Lubnani yeniden sahneye tasiyan bu suikastin ardinda kimler olabilecegi hakkinda gorus bildiriyor:

http://www.guardian.co.uk/syria/story/0,13031,1423311,00.html

Adsız dedi ki...

Very nice site! »