14.6.06

Ah Kıbrıs, Kıprıs...

Turkiye dis politikasinin gundeminde 40-45 senedir olan en buyuk mesele herhalde Kibris sorunudur. Gecmiste yapilan yanlislari veya dogrulari tartismanin artik bir anlami yok. Statukonun da Rumlardan baska kimseye, ozellikle de Kibris Turklerine hicbir yarari olmadigi kesin.

KKTC, 1983 yilinda kuruldugundan beri bu devleti tek taniyan ve ticaret yapan ulke Turkiye oldu, kisi basina dusen geliri Guney Kibris in ucte biri durumuna geldi ve hala Turkiye den her sene en azindan yarim milyar dolar yardim ile beslenmekte.

Bundan seneler once Kibris'i ziyaret ettigimde ozellikle Lefkosa'da bir parkta gorduklerim beni cok etkilemisti. Turk tarafinda olan bu park tam yesil hattin uzerinde ve Rum tarafina bakmaktaydi. Dikenli teller ve citlerle cevrili parktan asagi dogru bakinca Rum kesiminde bir cadde, caddede ki apartmanlarin tepesinde de Rum mevzileri ve makinali tufek yuvalari goruluyordu. Ancak parktan belki 2 metre otede 5 metre kadar asagida bulunan bu cadde sanki baska bir sehrin hatta baska bir kitanin sehrinin sokagi gibiydi. Temiz, bakimli, guzel taslarla dosenmis, luks arabalarin gectigi bir Avrupa caddesi idi ve kucuk bir Anadolu sehrine benzeyen Turk tarafi Lefkosa sindan cok farkliydi. Iste hergun bu farki goren Kibris Turkleri de artik statukonun degismesini istiyor ve bu yuzden degisim ve dunyaya acilim isteyen Talat ve partisini iktidara getirdiler. Ancak hicbir ulke tarafindan resmi olarak taninmayan KKTC hukumetinin Turkiye nin destegi olmadan statukoyu degistirmesi mumkun degil.

Gecmisi bir kenara birakip artik bugune ve gelecege gercekci bir sekilde bakmamiz gerekiyor. Hem Turkiye'nin AB ile iliskileri hem de Kuzey Kibris Turklerinin refahi icin bu cozumsuzluk ortamindan cikmak gerekiyor. Ozellikle Annan Planinin onaylanmasindan sonra AB nin bu konuda cifte standartli davrandigini soylemek mumkun ama dunya bizi orada isgalci olarak gordukce Rumlar da hep mazlum gozukuceklerdir. Annan Planini da reddetmelerinin sebebi aslinda gercekten birlesmek istememeleridir, onlari bu konuda sikistirirsak maskeleri dusucek ve oynayacak kartlari azalicaktir. Mesela baslangic olarak Kibris'ta ki Turk askeri sayisi azaltilabilinir.

Hukumet gercekten dis politikada komsularla sifir sorunu hedefliyor ise kucuk hesaplari birakip, Kibris konusunda kacamak davranmak yerine secimlere kadar cozume dogru cesur bir adim atmali, hem tarihe gecip hem de yeniden iktidara gelmeyi hakettigini gostermelidir.

6 yorum:

Mustafa Domanic dedi ki...

Bende Turkiye'nin Kibris'tan kademeli bir asker cekme plani aciklamasinin yerinde olacagini dusunuyorum. Kaybedicek hic bir sey yok askeri cekilme ile, ne olacak Rumlar katliam mi yapacak? Bence birlesmeye zorlanirlar boyle bir durumda. Ayrica hukumet acisindan belki cok populer olmayan bir hareketmis gibi gozukse de bu cesareti almak gercek liderlik gostermektir ve eger bu cesareti gosterirlerse bende oyumu seve seve onlara veririm...

Adsız dedi ki...

Lutfen saf saf konusmayalim. Kac tane Yunan ya da Kibrisli Rum taniyorsunuz bilemiyorum ama, hepsinin gonlunde yatan tek bir sey var, o da Turklerin tamamen ortadan yokedilmesi. Ister inanin ister inanmayin, ancak yurtdisinda 10-15 sene yasayip da bircok Yunan ve Rum arkadas(!) edindikten sonra insan sadece tek bir sonuca ulasilabiliyor, o da kesinlikle yunan ve rumlara taviz verilmemesi gerektigi. Buyurun size bloglar aleminden birkac rum ve yunan blogu vereyim. Lutfen yorumlari ile birlikte tamamen okuyun.

Hellenic Genocide

Hellas

epithesis 1

epithesis 2

epithesis 3

epithesis 4

Bu ve bunun gibi dusuncelerin sadece 3-5 kendini bilmez yunanli ve rum'a ait oldugunu dusunuyorsaniz cok yaniliyorsunuz.

sscetin dedi ki...

Buna siz isterseniz taviz deyin ama uluslararasi konjonkturde hakli veya haksiz yalnizliga ve izolasyona mahkum edilmis Kibris Turklerinin bu statukodan bir cikari yok.

Rumlar belki fiziki olarak Kibris Turklerini yok edememis olsada, politik ve ekonomik olarak haritadan silmis durumda.

Sovenist ve kompleksli Rumlarla ayni seviyeye dusecegimize, onlarin ibret edecegi bir siyasal ve ekonomik guc olmaya calismak herhalde daha yapici olacaktir.

Mustafa Domanic dedi ki...

yorum yazan arkadasimiz keske adini biraksaydi da kendisine hitap edebilseydik.

Oncelikle not etmek gerekiyor ki Serim'de bende bir suredir yurt disinda hemde yunan asilli kimselerin cok sayida oldugu Chicago'da yasiyoruz, ayrica yakin tanidigimiz hic bir yunan arkadasimiz bu verilen sitelerde ki goruslere katilmiyor. Bende size Turk milliyetcilerinin sitelerini siralasam ayni sonuca Turkler icinde varabilirsiniz.

Tabi ki de siyaset fazlasiyla gercekciligi ve kuskuculugu gerektiriyor fakat bu kibris konusunda pek birsey degistirmiyecektir cunku artik karsilikli guvenin tekrar saglanmasinin imkansiz oldugu bir noktaya gelindi zaten, artik bu noktadan sonra hersey siyasi manevralara ve dunya kamoyu karsisinda kimin bu isten ne cikardigina bakacak. Kibris'a yapilan operasyonun ve suregelen sorunun bizim icin nasil bir kulfet olusturdugu acik, o yuzden bu sorunun cozumune dogru atilacak her adim yapilacak her manevra bize daha fazla zarar getiremez sadece yarar saglar.

Adsız dedi ki...

Anonym hat gesagt…
Kibris konusundaki tavsiyem biz nerede yanlis yapiyoruz?
Dogru teshis konmadikca, carede yanlis olur. Nedense bir kisi karar verir ve herkes onu takip eder.Bu ne kadar saglikli düsünce olur? Bana öyle geliyorki bizler bindigimiz dali hep kesmisiz. Artik bundan sonra yanlis adim atmiyalimki hersey yoluna girsin. Karsi taraftan yorulmadan bikmadan o kadar cok sey isteyeceksinki, sonunda pes dogrusu diyebilsin. Saygilarimla. Rico

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.