20.5.06

Korku Imparatorlugu

Senelerdir Turkiye yi korku ile yonetenler yine isbasinda! Irtica ve teror Cumhuriyetimizin en buyuk dusmani diye insanlarin beynini yikayanlar, Cumhuriyetin 75. yil kutlamalarini sinsi planlarina alet edenler, Turkiye yi Muz Cumhuriyetine cevirenler, son olaylardan sonra yine dislerini gosterdiler. Insan Danistay'a yapilan saldirinin nasil abartildigini, kullanildigini, kimin veya kimlerin isine yaradigini gorunce, arkasinda bu Korku Imparatorlugunun olabilecegini dusunmeden edemiyor.

Yine korku icinde sokaklara dokturulen halk: "Turkiye Iran Olmayacak!" sloganlari atmakta. Turkiye ile Iran in arasindaki sosyal, tarihsel ve dini farkliliklari kavrayamayan sozde egitimli halkimiz "mollalar geliyor", "hepinizi zorla kapaticaklar" tehdidleri ile bu Korku Imparatorlugunun piyonlari yapiliyor. Turkiye de gercekten egitimli, acik fikirli, tarihten ders almis ve tablonun tumune bakabilenler, olanlarin farkinda olmalarina ragmen seslerini cikaramiyorlar cunku onlar da korku icinde. Daha once sesini cikarmak isteyenlerin ya islerinden oldugunu ya da olum tehditleri aldigini biliyorlar. Bu imparatorlugun hissedarlari yargi, ordu, medya, burokrasi, meclis ve is dunyasinda onemli pozisyonlari olan insanlar. Belki bazilarinin birbirleri ile baglantilari gevsek ve buyuk bir komplonun parcasi degiller ama hepsinin cikarlari Turkiye nin siyasi ve sosyolojik yapisinin degismemesinden yana. Sermayenin, gucun, iktidarin ellerinden kayip gitmesini izlemek istemiyorlar dogal olarak.

Sivil toplum, insan haklari, ozgurlukler, demokrasi derken millet ve devlet uzerindeki kontrollerinin gevsedigini bildikleri icin, ulkeyi bolecekler diye AB ye de karsi cephe almis durumdalar. Halbuki senelerdir ulkeyi kamplara bolen, korku ve tehditle yonetenler de onlar. Bu kucuk azinlik tabi ki tek basina ulkeyi yonetemiyor ve o yuzden bu Korku Imparatorlugunu kurmuslar, ya insanlarin korkularini kullanarak onlari yanlarina cekiyorlar ya da direk tehditlerle dusmanlarini sindiriyorlar. Tabi ki bu korku ve tehdit uzerine kurulmus duzen sonsuza kadar yasayamaz ancak oncelikle butun bu kuru gurultunun uzerine cikip gectigimiz 30 senede yasananlara bakip ayni tuzaga tekrar tekrar dusmememiz lazim.

2 yorum:

Mustafa Domanic dedi ki...

Ben bu yaziyi gormeden bi draft hazirlamistim burada yayinlamak icin. Baslik suydu : "Kim Bu Ulusalcilar?". Danistay cinayetinin altindan ulusalcilar cikmis gibi gozukmesi uzerine (artik polis bulgularindan da suphe etmeye basladim ben)merak etmistim. Kim bunlar? Ne isterler? Simdi Serim bunlara bir isim koymus 'korku imparatorlugu' demis. Peki kimler bunlar? Kokleri nerededir? Korktugu icin mi kimse bir isim veremiyor (Serim belli ki Van Cumhuriyet Savcisinin isini kaybetmesi olayini kast ederek Yasar Buyukanit pasayi da bu imparatorlugun parcasi ilan etmis) yoksa kimse bilmiyor mu bunlar kim?

Ben bu derin komplo teorilerine inanmakta gucluk cekiyorum. Bana kalirsa ortada karmasik bir durum var ve olaylar boyutlarinin disina tasinarak (bkz Yalcin Kucuk kitaplari) bir sanal 'onlar' olusturulmus durumda. Belki de Amerikanciligimizin vardigi son noktadir bu. Bildigimiz gibi amerika'da cok meshurdur 'Onlar'....

Adsız dedi ki...

yurt disi baglantili komplo teorilerini iktidar yanlilari tarafindan uretilmekde bence..Baskanin ''Deniz Baykal bu komplonun icinde'' demesi kafada karistirdi.Derin devlet iddalari ortalarda simdide.Sanki devleti onlar yonetmiyormus gibi birde derin devlet cikar burdan demezlermi..Bir yanda ''vakit neyse cumhuriyette o ''diyen M Ali Sahin,bir yanda derin devlet iddasinda bulunan Basbakan..daha cok teoriler dokerler ortaya.