17.5.06

MENEMEN, DANISTAY, CHP


"Menemen olayinin Serbest Cumhuriyet Firkasi'na yuklenmesini ve bu siyasi olusumun onunun kesilmesini bugun tekrar hatirlamak gerek. CHP Danistay'da yasanan aci olayi AKP'yi yipratmak icin kullanmaya calisirsa Menemen'de yaptigi hatayi tekrarlar ve ulkemizde serbest ve demokratik dusunceye darbe vurur."

Ataturk'un vasiyetini yerine getirmeyen, dil ve tarih kurumlarina keyfi kararlarla haklari olan payi vermeyen, ote yandan 25 milyon dolarlik genel merkez insaati tamamlayan CHP, Cumhuriyet'in ve laik duzenin koruyucusu olamaz. Baykal, 'dil ve tarih kurumlari Ataturk'un miras biraktigi kurumlar degildir' diyerek kanun tanimazligin, keyfiyetin ve bana kalirsa yuzsuzlugun sinirlarini asmis, kelimenin tam anlamiyla haddini bilmez davranmistir. Baykal'a sormak gerekir "Bugun CHP, Ataturk'un mirasini biraktigi kurum mudur?" Isin aslina bakilacak olursa CHP, dil ve tarih kurumlarindan daha ciddi degisikliklere ugramis ve Ataturk'un mirasini haketmeyen bir hale gelmistir. Her firsatta siyasetlerini Ataturk ile ozdeslestirmeye calissalarda belki de Ataturk'u en az anlayan siyasi olusumlardan biri olmayi basarmislardir.

Menemen olayi oncesinde bizzat Ataturk'un kurulmasina on ayak oldugu ve yakin arkadasi Fethi Bey'i liderligine onerdigi Serbest Cumhuriyet Firkasi, Izmir'de bir miting duzenlemistir. Iktidari yitirme panigine kapilan CHP bu mitingi basin yoluyla provoke etmis, olaylar sonunda bir cocuk olmustur. Bu olaylardan hemen sonra Menemen'de silahsiz bir subay'in gericiler tarafindan sehit edilmesi olayi ise yine CHP tarafindan siyasete alet edilmis ve SCF'nin sonu getirilmistir.

Bu olayin Danistay'da bugun yasadigimiz vahim durumla karsilastirilmasi, onumuzdeki gunlerde Turkiye'de olusmasi beklenen siyasi ortama isik tutmasi bakimindan muhimdir. Karsilastirma yapildiginda SCF, AKP'ye oranla yuzu batiya daha donuk, en azindan goruntu acisindan AKP'den daha 'batili' bir siyasi olusumdur. Yani CHP'nin baskisiyla son bulan 'gerici' SCF gitmis yerine AKP gelmistir. Buradan iki sonuc cikarilabilir: 1- CHP gericiler ile mucadele yontemlerinde basarisiz olmus, ozgurlukleri kisitlayarak aldiklari 'onlemler' geri tepmis ve daha da vahim bir hal almistir. 2- CHP'nin iktidarda kalmak icin kullandigi yontemler daha beter geri tepmis, CHP meclisin disinda kalmis ve ancak siyasi caresizlikten yuzde 17 oy alarak geri girebilmistir. Bir sonraki secimlerde ise meclise girmesi suphelidir.

CHP bir sinavin esigindedir. Eger kendi gecmislerine bakip yukarida bahsettigimiz iki cikarimi yapar ve bunun isiginda sag duyulu davranirlarsa basarili siyasetin temel ilkelerinden olan degisme ve gelismeyi saglamis olurlar. Yok bunu bir firsat olarak degerlendirip zaten gergin olan siyasi tabloya korukle giderlerse hem yine kendileri hemde ulkemiz kaybedecektir. Sirtini devletin kurumlarina yaslayarak, halktan kopuk, adeta umursamaz siyasetler izleyerek CHP bu ulkeye yarar saglayamaz. Cumhuriyet'in, laik duzenin militanca korunmaya ihtiyaci olmamalidir, bu ihtiyaci doguranlar yine o koruyuculuga siginmak isteyenlerdir.

12 yorum:

sscetin dedi ki...

CHP oyle bir kisir dongunun icindedir ki zaten coktan secimini yapmistir ve geriye donusu olmayan bir yoldadir. Olayin hemen ardindan yapilan aciklamalar da zaten bunu gostermektedir. Bu konuda Mustafa gibi CHP li liberaller ne kadar umit etseler de cok koklu bir ideolojik ve kadro degisikligi olmadikca partinin devletci ve fasizm kokan pozisyonu ve misyonu degismeyecektir.

Olay gercekten ciddi ve cok uzucu dur ama gereginden fazla buyutulmesi ulkeye yarar degil zarar getirir. Sonucta munferit bir meczub un yaptigi bir harekettir. Bunu hukumete veya bir kisim basina mal etmek anti-demokratik bir ortam yaratir ve Turkiye yi daha buyuk bir kaosa iter. Hedef gostermek ile elestirmek arasinda bir fark vardir, o zaman hicbir kurumu veya kimseyi sert bir dil ile elestirmeyelim cunku neme lazim belki birini vururlar. Burda dusunceyi ifade ozgurlugunu kisitlamak isteyenler, bir siir okudu diye Tayyip Erdogan i hapise atan 28 Subatcilarla ayni zihniyettelerdir. Ben de blogdan yazilarimla Danistay in kararini elistirdim ve onlara dinazor dedim, demek ki ben de sucluyum bu olayda, bu sitenin kapatilmasi benim de ozur dilemem gerekli herhalde. Herkes lutfen gozunu acik tutsun, burda yaratilmak istenen tablo acaba kimlerin isine yariyor?

Ben cok komplo teorilerine inanan biri degilim ama 28 Subat surecini gormus ve yasamis biri olarak bu gerginliklerin Cumhurbaskanligi secimine kadar artarak devam edecegini soylemek herhalde bir komplo teorisi olmaz.

Mustafa Domanic dedi ki...

'Munferit bir meczubun yaptigi bir hareket' oldugunu nereden biliyorsun Serim?

Olaydan once adam 2 kisiyle gorunmus, arabada iki tane daha glock bulunmus.... heralde bir avukat 3 hayalet kovboyculuk icin almadi.. basbaya teror kokuyo bu, ama sen AKP ne yaparsa aynisini yapip inkara kaciyorsun. olmaz boyle..

Mustafa Domanic dedi ki...

Nazli Ilicak gibisin mubarek Serim... Kocaman resim basmissin ki biliyosun bir onceki sefer aynisini yaptiginda adam olduruldu Gumushanede. Nasil bir insanlik, nasil bir basin, nasil bir elestiridir ki bir onceki sabikasindan utanmadan cekinmeden insanlarin resimlerini basar, terore davetiye cikartir. Dusunce ozgurlugunun kotuye kullanilmasidir bu... bende anlamadim ki sende mi seriat istiyorsun bu ulkede yoksa hakikaten ozgurluklerle mi davan? Eger ikincisi ise birdaha gozden gecirmeni tavsiye ederim bu ozgurluk mu provokasyon mu?>

sscetin dedi ki...

Benim hayal ettigim Turkiye seriat duzeni isteyenlerin de fikirlerini serbestce soyleyebildikleri ve bunu bir catisma veya siddet unsuru haline getirmedikleri bir ulkedir. Fikirler bastirilmaz, politik acilimlar engellenmez ve insanlar caresiz duruma getirilmez ise provakasyonlar ise yaramaz. Bunu da ancak egitim, demokrasi ve ozgurlukler ile yapabiliriz.
Turkiye de zaten seriat duzeni isteyenler yuzde 5 ila 10 arasinda dir ve gercek bir demokratik toplumda kendi kendilerini marjinalize edeceklerdir. Biz ise yasakci zihniyet ile bazi ideolojileri ve insanlari yeraltina ve siddete itiyoruz. Burda senin anlamak istemedigin olay bu siddet olayinin altindaki sebeb AKP nin bazi kesimleri cesaretlendirmesi ve hedef gosterilmesi degil, yasakci zihniyet ile Hukuk okumus bir kisinin bile asiriliklara itilmesi ve careyi siddet de bulmasidir. Turkiye de senin de yaptigin gibi hem Islami, hem de Kurt sorunu kokenli terore hep yanlis bakilmis ve bu yuzden sorunlara cozum bulunamamistir.

Mustafa Domanic dedi ki...

son soylediklerine ve dileklerine kesinlikle katiliyorum. ama benim belirttigim goruslerin hangi kisminda yasakciligi tavsiye ettim onu merak ediyorum... bende ayni seyi yazdim yazimda, yasaklamakla olmaz dedim, sen benim yasakci oldugumu nerden cikartip yorumuna koydun?

sscetin dedi ki...

"...acik acik sabika kaydi bulunan Vakit gazetesini favori gazete ilan etme (bkz Abdullah Gul) gibi yaklasimlari ile durumun bu noktaya gelmesine buyuk katkilari olmustur. Turban meselesini secime alet eden, imam hatipli adama yirmiucnisan konusmasi yaptiran, sikmabasli kizlari meclise sokup turku okutan AKP bu cinayetin sorumlusu degildir de kimdir?"

En son yazdigin yazindan aldim bu bolumde acik bir sekilde AKP Turban dramini sahiplendigi ve senin dedigin gibi "sikmabaslilarin" ve imam hatiplilerin partisi oldugu icin AKP yi, bir kesimin radikal dusuncelerini yayinladigi icin Vakit i yargiliyor ve bu olaydan sorumlu tutuyorsun. Bu haklari savundugun, su dusunceleri soyledigin, su tur insanlari on plana cikardigin icin suclusun demek yasakci zihniyetin ve yaklasimin bence onemli bir parcasi.

Mustafa Domanic dedi ki...

dinin siyasete alet edilmesinin nihai olarak kotu bir sey olduguna inandigim icin bunun dusunce ozgurlugu semsiyesi altinda elestiriden kacmasini dogru bulmuyorum. ben dini siyasete alet etmenin sinyali olan her hareketi elestirmeye tabi ki de devam edicem. Elestirilerim ayni yonde diye tavsiye ettigim onlemlerde ayni yonde olacak degil senin bahsettigin yasakcilarla. Turban konusunda daha once yazmistim ne dusundugumu, bana kalirsa bunun tartisilmasi bile sacma, tabi ki bir kimseye sen turban taktin diye kotu ornek oluyosun diyemezsin ama bir siyasi grubu dini degerleri politik guc icin somurdukleri zaman elestirebilirsin. sende elestiriyosun ama kendine yasakci demiyosun, ben ne yasagi onerdim onu soruyorum sana.

bu blogda okuyucumuz bazen olmasada bu tartismalara girmemizin sebebi birbirimizin elestirileri ile dusuncelerimizi olgunlastirmak tabi ki ve ben senin keskin elestirilerinle celiskili veya bulanik noktalara deginmenden cok memnunum ama bana kalirsa cogu zaman benim yazdiklarimi degil kendi dusunduklerini cevapliyorsun ve tabi ki cevaplarinda haklisin.

sana o yuzden bir Bulent Ortacgil sarkisi gonderiyorum :

Beni kategorize etme
Ben'le oynama
Yaftayı yapıştırıp
Bana isim koyma

Karikatürleştirme beni
İlahlaştırma
Tabulaştırma sakın
Tapulaştırma
Ben seni öyle sevdim
Böyle mi sevdim?

Mustafa Domanic dedi ki...

simdi diyceksin ki ortaya cikti musti'nin ne mal oldugu Bulent Ortacgil'mis pehhh!!

sscetin dedi ki...

Bulent Ortacgil'i ben de cok severim Mustafacim. Hatta Turkiye de gittigim son konser onun konseri idi :)

Ben kimseyi kategoriye sokmak istemem ama bazi insanlarin (buna sen de dahilsin) bana gore bazi konularda onyargili oldugu kesin. 28 Subat'in en buyuk destekcileri ve senin quote ettigin Ertugrul Ozkok tarzi insanlar simdi bu olayi Turkiye nin 11 Eylul'u diye lanse ediyorlar, komik gercekten. Bu onyargilar Kemal Dervis in ayakkabi cikaranlar anektodundan, turban konusunda ki yuzeysel yargilara veya dini konularin siyasette yer bulmasi gibi ideolojik konulara kadar cesitlilik gosteriyor. Bu konularin tartisilmasi veya bu konularla ilgili eylemler bir kesimi herkesten daha fazla rahatsiz ediyor. Kamplasmayi ben degil onlar yaratiyor, cunku cizgileri kendi cizmisler.

Ayrica din gibi onemli bir sosyal konunun siyasete malzeme olmamasi gerektigini soylemek safliktir bence. Bu ulkedeki dindar insanlar sorunlarina care ariyor, onune konulan engellerin ve onyargilarin kalkmasini istiyor, bunu politik yoldan yapamazlarsa nasil yapsinlar, ayaklanarak veya yasadisi orgut kurarak mi?

Biraz daha realist olalim lutfen din ile siyaset hep karismis hatta Turkiye de devlet asirlardir dini yonlendirmis ve yonlendirmeye devam etmekte.

Mustafa Domanic dedi ki...

sana hak veriyorum. Ertugrul Ozkok ve Birand'tan alinti yapma sebebim bu olayi en yuksek boyuta tasiyan kimseler olmasi idi, goruslerini paylastigim icin degildi.

din ve siyaset konusunda da haklisin ama eger realist olacaksak, o zaman kendi tarihimizde siyasi politikalar yuzunden yasadigimiz felaketleri de resme alip turkiyenin diger ulkelerle karsilastirildiginda daha farkli, daha hassa bir tablo cizdigini de dusunmemiz lazim. o yuzden zaten bu asiri tepkiler insanlari sasirtmiyor..

Mustafa Domanic dedi ki...

son yorumu duzeltme firsatim olmadi. 'siyasi politikalar' diye bir tamlama olmadigi icin benim asil demek istedigim 'din tabanli siyaset' olacakti. ayni anlama gelen iki kelime ile kurdugum bu tamlamayi nereden cikardim bende bilmiyorum...

Adsız dedi ki...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it laser eye surgery risk eugene What are the dimensions of the chrysler building http://www.stop-smoking-cigarette.info/Lamictal.html Moving companies plano tx Faxless ny payday loan laser eye surgery procedure grand junction Fly fishing rods and reels Animated birthday and wedding invitations Dogs playing roulette Allergy specialists in chino hills ca california Magnetic mattress pad powerful therapy Undelete 5 1 information for topamax for migrains Travel booking and .org farmers insurance Black sex videos trailers ft+worth+lasik+eye+surgeon